Chania

Liga i Kup

Poslednje promene: 12.12.2023.

 

U Klubu su organizovane 4 vrste takmičenja: Nedeljna liga, Mesečna liga, Kup - pojedinačno i Nedeljna liga - parovi.

 

Osnovna razlika između Lige i Kupa su:

 

1. Ligu svaki prijavljeni igrač igra definisani broj partija.

2. Kup se igra na ispadanje! Prijavljeni igrač završava takmičenje posle prvog poraza (mada pravilima Kupa i ne mora, što je dole detaljnije objašnjeno)

 

Osnovno za Ligu i Kup:

 

1. Prijavljivanje za Mesečnu ligu i Kup traje od 1. u mesecu do poslednjeg dana u mesecu, za sledeći mesec. Prijavljivanje za Nedeljnu ligu je od petka u ponoć do sledećeg petka u ponoć.

2. Prijavljivanje je posebno za svaku tablu (Standard, Master, Klasik, Nokaut i Joly), posebno za Mesečnu ligu, Nedeljnu ligu i Kup.

3. Nakon svake prijave igraču se odbija po 1 kredit, sem kod prijave za Kup, gde je prijavljivanje za glavnog igrača besplatno(ako postoji 2. definisani igrač njemu se odbija jedan kredit). Prijavljivanje je moguće ako imate najmanje 2 kredita. Kod prijavljivanja za Nedeljnu ligu parova, igrači moraju biti u paru da bi se prijavili za ligu.

4. Mesečna liga i Kup startuju u ponoć na početku meseca, i igraju se ceo mesec. Nedeljna liga startuje svakog petka u ponoć.

5. Ukoliko je broj prijavljenih igrača za neku tablu manji od 10 za Mesečnu ligu, manji od 8 za Nedeljnu ligu, manji od 16 za Kup, manji od 4 za ligu parova, Liga ili Kup za tu tablu se otkazuju, a prijavljenim igračima Server automatski vraća 1 kredit (ako je kod prijave skinut kredit). Igrači kojima je vraćen kredit se o tome obaveštavaju OffLine porukom.

6. Igrači igraju Lige i Kup standardnim načinom predlaganja partije (može i igra u kredit), ali ukoliko igrate obe Lige i Kup, Server određuje po prioritetu šta će se igrati. Kup ima prioritet u odnosu na Nedeljnu ligu, Nedeljna liga ima prioritet u odnosu Mesečnu ligu!

Poželjno je da koristite komandu Status sledeće partije da bi ste videli da li igrate Ligu ili Kup, ili imate prekinutu partiju sa igračem, ili igrate običnu partiju. Birate jednu od tabli koje vam predlaže Server. Ukoliko ne izaberete jednu od predloženih tabli, Server vam diriguje da igrate prvu tablu sa spiska predloženih partija!

 

7. U ponoć, na početku sledećeg meseca, Server automatski deli nagrade najboljima za Mesečnu ligu i Kup, a svakog petka u ponoć se dele nagrade za Nedeljnu ligu pojedinačno i Nedeljnu ligu parova. Nagrađene Server obaveštava OffLine porukom

 

8. O nagradama za najbolje u Ligi i Kupu pogledajte link Nagrađivanja članova Kluba

 

Liga

Pravila Lige:

1. Za Ligu je moguća i naknadna prijava: može se prijaviti za tekuću ligu, ali najkasnije do 20-tog u mesecu - za Mesečnu ligu, i u subotu, nedelju, ponedeljak, utorak i sredu - za Nedeljnu ligu! U ovom slučaju se za prijavu odbija dva kredita! Zato je bolje prijaviti se na vreme!

2. Minimalan broj partija koje svaki igrač treba  da odigra da bi završio Mesečnu ligu je 70% od broja prijavljenih igrača (npr. ako je prijavljeno 20 igrača, broj partija je 14). Kod većeg broja prijavljenih igrača, minimalan broj partija je 30! Broj kola se može videti kod opcije programa 'Prijavljeni igrači'. Za Nedeljnu ligu pojedinačno minimalan broj partija je uvek 8, za Nedeljnu ligu parova zavisi od broja prijavljenih parova i može biti minimalno 3, maksimalno 7 partija!

3. Za Mesečnu ligu broj kola i nagradni krediti se određuju 10-tog u mesecu u ponoć, kada se završi prijavljivanje za tekuću Mesečnu ligu.

4. Dva igrača mogu odigrati najviše 4 partije koje se vodi kao ligaške (Liga pojedinačno). Dva para mogu odigrati najviše 3 partije koje se vode kao ligaške (Liga parova).

5. Ukoliko se partija prekine, ona se računa u broju odigranih partija u Ligi i ako nije završena i to sa 0(nula) osvojenih poena, ali samo igraču (paru) koji je prekinuo partiju! Prekid može da 'prelazi' na drugog igrača, po pravilima koja važe za sve prekinute partije.

6. Za svaku završenu partiju se pamte osvojeni bodovi i rezultat.

7. U Ligi se vrednuju samo osvojeni poeni u partiji, ali bez nagradna 2 poena za pobedu (ili jednog kod nerešenog rezultata)! Nagradni poeni se računaju samo za prosek poena i kategoriju igrača.  Broj osvojenih bodova za Ligu po partiji može biti maksimalno 15!

8. Svi igrači mogu da vide trenutnu tabelu, opcija programa 'Tabela'. Rezultati su sortirani  po proseku bodova po partiji. Ukoliko je prosek ostvarenih bodova isti kod 2 ili više igrača, oni se sortitaju po proseku rezultata svih partija! Na tabeli su najpre prikazani igrači koji su odigrali potreban broj partija (označeni crno), a zatim igrači ispod potrebnog broja partija (označeni plavo).

Na tabeli Lige ne mogu se videti svi igrači u Ligi. Da bi igrač dospeo u tabelu mora da odigra najmanje 40% partija od broja partija koliko se igra Liga, ili 10 partija ako je taj broj veći od 10 - za Mesečnu ligu. Za Nedeljnu ligu pojedinačno igrač se vidi na tabeli kada odigra 3 partije, za parove jednu partiju.

9. Opcijom programa 'Odigrane partije' igrač može da vidi samo svoje završene i prekinute partije! Komandama za Mesečnu ligu LS/ime/..., za Nedeljnu ligu pojedinačno NS/ime/... možete videti partije i drugih igrača. Za ligu parova koristite komande PS/ime/....

10. Igrač koji ima više od 2 prekinute partije u Ligi pojedinačno ili više od jedne prekinute partije u Ligi parova, (računaju se one gde je taj igrač prekinuo partiju)  ne može nastaviti Ligu dok ne smanji broj prekinutih partija.

11. Možete privremeno ili trajno zabraniti igranje Lige za određenu tablu ili table! Zabrana ne važi za prekinute partije Lige. Promene važe do početka nove Lige. Promene radite komandom  'Igram Ligu'.

 

Kup

Pravila Kupa:

1. Protivnika u bilo kom kolu birate sami, sa spiska raspoloživih igrača. Partiju predlažete na standardan način.

2. U sledeće kolo idu svi igrači koji koji su ostvarili pobedu u prethodnom kolu.

3. Sledeće kolo ne može da počne dok se ne ne odigraju sve partije tekućeg kola, ili dok ne istekne vreme koje je odredio Server. Datum do kog se najduže igra tekuće kolo možete videti kod opcije programa 'Igrači u tekućem kolu' i 'Igrači u sledećem kolu'.

4. Ako niste odigrali partiju tekućeg kola, koristite opciju programa 'Igrači u tekućem kolu', da bi ste videli sa kim sve možete da igrate. Takođe koristite komandu 'Kup OnLine' da bi ste videli koje table možete igrati sa igračima koji su trenutno u Klubu! Ako je ime OnLine igrača u zagradi, to znači da je u Klubu igrač koji može da igra sa vama, ali sa nikom u zagradi.

5. Ako ste prešli u sledeće kolo, koristite opciju programa 'Igrači u sledećem kolu', da bi ste videli buduće protivnike. Sa njima možete igrati tek kada se završi tekuće kolo! Takođe vodite računa da novo kolo može početi pre navedenog datuma za završetak tekućeg kola. Novo kolo nije vezano za datum, i kreće čim se završe partije u tekućem kolu!

6. Ako se ne odigraju sve partije tekućeg kola pre navedenog datuma, proglašava se novo kolo Kupa, i to nakon završetka bilo koje partije u Klubu nakon ponoći. Ako se igra neka partija Kupa za bilo koju tablu, proglašenje se odlaže dok se ne završe sve partije Kupa.

7. Ako se partija prekine, mora se i završiti. Ne možete igrati novu partiju Kupa dok ne završite ovu partiju.

8. Kup se završava kada poslednja 2 igrača odigraju partiju!

 

Važne napomene:

1. Ako je broj prijavljenih igrača neparan, u 2. Kolo ide bez borbe najuspešniji igrač u prethodnim kupovima. Ako ima 2 ili više takvih igrača, dalje ide igrač koji se ranije prijavio za Kup. Na Tabeli kupa ovaj igrač ima upisan rezultat=1,

2. Ako je broj igrača u svakom sledećem kolu neparan, u sledeće  kolo idu i poražen igrač iz prethodnog kola koji je ostvario najbolji rezultat.

3. U slučaju da u određeno vreme 2 ili više igrača ne odigraju partije procedura je sledeća:

  • Igrači koji u predviđeno vreme nisu završili tekuće kolo se brišu iz daljeg takmičenja! Ovim igračima je na tabeli upisan rezultat=4

  • S obzirom da ova situacija nije prijatna za igrače koji ispadaju bez igre, preporuka tim igračima je da maksimalno koriste OffLine poruke za igrače sa kojima mogu da završe kolo, i da dogovore vreme igre. Na zahtev ovih igrača, Server može produžiti kolo za najviše jedan dan! Polufinale se može produžiti za najviše dva dana! Finale se može produžiti do pretposlednjeg dana u  mesecu! Server zadržava pravo da produži kolo Kupa i ako niko od igrača to ne zatraži (u slučaju da je veći broj igrača u tekućem kolu).

4. Ako u bilo kom kolu kupa ostanu 2 igrača, a ta 2 igrača su sa istog računara, u sledeće kolo bez borbe ide 1. igrač definisan na računaru, 2. igrač ispada. 1. igrač ide u sledeće kolo sa rezultatom=2. Sledeće kolo počinje odmah posle ovog slučaja,

5. Ako su u trenutku proglašenja novog kola Kupa, u slučaju da nisu odigrane sve partije tekućeg kola, u Klubu nalazi najviše jedan igrač, taj igrač ide u sledeće kolo bez igre, sa rezultatom=3!

6. Igrač u sledeće kolo Kupa na osnovu rezultata ili bez igre može da pređe samo jednom! Kod spiska igrača za tekući kup sa '*' su označeni igrači koji su prešli u sledeće kolo na osnovu rezultata. Prelazak igrača u 2. kolo kod neparnog broja prijavljenih se ne računa da je igrač prešao u sledeće kolo bez igre, odnosno pobede.

7. Igrač koji je ispao iz daljeg takmičenja jer nije odigrao partiju tekućeg kola, NE MOŽE da pređe u sledeće kolo na osnovu rezultata.

8. Ako poslednja 2 igrača ne odigraju finale u predviđenom roku, oba finalista dobijaju nagradu predviđenu za 2. mesto na tabeli, a redosled na tabeli se određuje na osnovu rezultata postignutom u polufinalu!

9. Kod partija Kupa Ignore lista NE VAŽI. Naravno, da bi Server 'znao' da je partija Kupa, pre poziva je potrebno zatražiti 'Status sledeće partije'.

 

Rang lista:

 

Počev od Kupa 'Januar 2023' vodi se Rang lista takmičara, za svaku tablu posebno. Dobija se iz menija: Takmičenja->Kup->(Tabla)->Rang lista.

Poeni se dobijaju na sledeći način:

  - za prijavu Kupa se dobija 50 poena.

  - nakon završetka Kupa dodaju se poeni u zavisnosti do kog kola je igrač stigao:

    2. kolo       90 poena

    3. kolo     150 poena

    4. kolo     250 poena

    5. kolo     450 poena

    6. kolo     700 poena

    7. kolo   1000 poena

    8. kolo   1500 poena

    9. kolo   2000 poena

Kada prođe godinu dana od odigranog Kupa, skidaju se poeni osvojeni pre godinu dana, i to na početku Kupa. O tome se igrači kojima se skidaju poeni obaveštavaju OffLine porukom.

Primer 1:

Igrač 31.01.2024. ima ukupno 3400 poena, a u kupu 'Februar 2023' je osvojio 500 poena. Kada počne Kup 'Februar 2024' imaće ukupno 3400-500=2900 poena

Primer 2.

Igrač 31.01.2024. ima ukupno 3000 poena, Kup  'Februar 2023' nije igrao. Kada počne Kup 'Februar 2024' imaće 3000 poena