Chania

Istorija Internet Preferansa

Prvu verziju Preferansa, kao i Jamba, sam napravio daleke 1993. godine. U to vreme sam bio već iskusan programer, ali potpuni novajlija u tzv. 'Visual' programiranju. To vreme je i početak Windows-a, vreme verzije windows 3.11, koja je prva potisnula do tada neprikosnoveni MS DOS. Tada sam krenuo sa učenjem Visual Basic-a, iz vrlo loših knjiga. Tada sam počeo i sa razvojem više aplikacija od kojih su dve: Preferans i Jamb.

 

Razvoj aplikacija je išao paralelno, sve novo što sam naučio sam primenjivao i na te dve aplikacije.

 

Preferans je, kao i Jamb, bio zamišljen samo za igru u lokalu! Starije generacije korisnika računara sigurno pamte MS DOS Preferans, takođe autora iz Niša, koji je bio odličan program u svoje vreme, ali je pojavom windows-a prevaziđen.

 

Tako sam krenuo sa razvojem mog Windows Preferanasa. Preferans je, u to vreme bio zamišljen samo za igru 'protiv računara'. Taj deo programa možete isprobati i u trenutno aktuelnoj verziji (Igra u lokalu). Na žalost, ovaj deo programa je ostao nezavršen, mada je u program ugrađeno dosta pravila i razvoj je išao u dobrom pravcu...

 

Na žalost (ili na sreću), negde 1995. godine, na poslu smo dobili prvu winows mrežu. Naravno da se odmah rodila ideja igre preferansa u mreži sa 'živim' igračima, ali sam i potpuno prestao sa radom u delu programa za igru u lokalu. Sećam se prvih verzija koje su (kao i današnja) razvijane na jednom računaru: na jednom je radilo sve kako treba, ali kada bi probali program preko mreže, javljalo se bezbroj objašnjivih i neobjašnjivih grešaka :)

 

To je vreme kada je Windows Preferans dobio novi naziv: Mrežni Preferans! Evo i izgleda programa iz tog vremena:

 

 

 

Mrežni preferans je vremenom postao potpuno 'upotrebljiv'! Slobodne trenutke na poslu smo koristili za igru, prvi igrači su, pored mene, bili: Ivica, Neša, Vule, Stole...

 

1997. godine konačno kod nas stiže i njegovo veličanstvo: INTERNET! Vreme, kada sam pored drugih stvari, zahvaljujući forumima, usavršio sveje znanje Visual Basic-a, i vreme kada Mrežni preferans prerasta u Internet Preferas! Evo i slika verzije iz tog vremena:

 

 

 

Internet Preferans, se kao i Internet Jamb, mogao preuzimati sa moje tadašnje prezentacije www.sd.co.yu. Interesovanja je bilo, ali koliko je stvarno korišćen, ne znam, imao sam malo povratnih infoemacija. Svakako najveći problem je bio povezivanje igrača, koje je išlo preko razmene IP adresa, za povezivanje 3 igrača, a to je bilo praktično neizvodljivo za igrače koji se ne poznaju. Evo još jedne verzije od pre 10-tak godina, a koja dosta podseća na današnju:

 

 

 

Početak 2006. godine je obeležila sve veća raširenost ADSL-a. U to vreme je i u Niš konačno 'stigao' ADSL, koji je otvorio novu mogućnost: pravljenje kluba! U to vreme su dve moje aplikacije Internet Preferans i Internet Jamb bile, otprilike, na istom nivou. Odlučio sam se za pravljenje Jamb Kluba, pre svega jer je u to vreme vladalo veće interesovanje za Jamb.

 

Internet Jamb Klub je počeo sa radom 11.06.2006. godine. Uz mnogo rada, mnogo unapređenja, Internet Jamb Klub i danas radi relativno uspešno i predstavlja jednu zaokruženu celinu, gde praktično nema šta da se doda ili oduzme.

 

Pre nepune 2 godine sam krenuo sa pravljenjem i Internet Preferans Kluba, koristeći iskustvo u radu Jamb Kluba. Preferans Klub je, nadam se, već na početku rada zaokružena celina, gde se, takođe, malo toga može dodati. Pošto ovo pišem pre početka rada Kluba, nadam se da neće biti mnogo grešaka, i da ću ih brzo otklanjati :) Toplo preporučujem da pročitate sve o mogućnostima programa, samo igrajući nikako ne možete znati koje su sve mogućnosti programa...

 

Stanković Dragoslav

u Nišu, 03.03.2014.