Chania

Istorija Internet Jamba

 

Na zahtev mnogih članova Kluba, koji žele da znaju 'sve o jambu', kako i kad je nastao, ovde ću dati istoriju jamba, kao i slike nekih sačuvanih verzija programa.

 

Prvu verziju jamb programa sam napisao davne 1984. godine, na mom prvom kućnom računaru ZX Spectrum 64. Starije generacije se sigurno sećaju vremena kada su u naše kuće po prvi put počeli da ulaze kućni računari, ZX Spectrum, Comodore 64... Svi smo ih kupovali uglavnom da bi igrali za ono vreme fantastične igrice. U to vreme sam bio apsolvent na elektronskom fakultetu, računarski smer, pa sam zahvaljujući tome uspeo da nagovorim roditelje da mi kupe Spectrum.I krenuo sam sa igranjem, danonoćno :) To je trajalo neko vreme, a onda sam se ozbiljno zainteresovao za mogućnosti programiranja na Spectrum-u.

Prvi program koji sam napisao, i uz koji sam upoznao tajne programiranja je bio Pisko (nadimak od PC), ali se ne sećam kako se tada zvao :) S obzirom da sam u to vreme dosta igrao i jamb, i da sam se uvek nervirao zbog 'nežnog' bacanja kockica i raznoraznih 'nepravilnosti', sa već stečenim iskustvom, krenuo sam da pišem program za Jamb.

 

Na žalost, više nemam Spectrum, pa ne mogu da objavim slike. Izgledao je vrlo slično prvoj slici niže (sve verzije imaju isti raspored kockica, tabela i dugmeta za bacanje i najavu). Program je omogućavao igru za jednog ili 2 igrača, sa 5 kockica i 4 kolone (kao sadašnji Klasik). Postojala je i mogućnost igre protiv računara! Taj deo programa mi je oduzeo najviše vremena, ali uz to sam naučio i dosta novog. Računar je igrao sasvim solidno, dešavalo se i da me pobedi :) Inače sve je bilo u živim bojama, tabele su se iscrtavale lagano, uz muziku.

 

Na žalost, mogućnosti distribucije programa u to vreme su bile nikakve, tako da je program koristio mali broj mojih prijatelja...

 

1986. godine je krenulo doba PC računara, mada uglavnom po firmama. Svoj prvi PC računar sam kupio 1991. godine. Već sam programirao na PC računarima, ali tadašnji programski jezici, koje sam koristio, su bili prilično loši za programiranje grafike, neophodne za izradu igrica. To je i vreme MS DOS-a. Ozbiljniji prelazak na Windows se desio nešto kasnije...

 

1993. godine sam ovladao Visual Basic-om koji je radio pod Windows-om 3.11, i jedan od prvih programa koje sam napisao je bio baš Jamb. Donja slika prikazuje otprilike kako je program izgledao, pošto tu verziju programa više ne mogu da startujem (radni na 16-to bitnim mašinama). Isto je imala 5 kockica, tabla Klasik i mogućnost igre za jednog, 2 ili 3 igrača. I ovaj program nije koristio veći broj korisnika, u to vreme nije ni bilo Interneta kakvog danas znamo :))

 

 

Krajem 90-tih Intenet kod nas postaje sve prisutniji, i eto novog izazova: napraviti Jamb koji će moći da se igra preko Interneta! Jamb je dobio novi naziv: Internet Jamb :) Tako je nastala i prva verzija koja je radila na Internetu. Program je testiran u običnoj windows mreži, gde je vremenom doteran da radi bez greške. Tako nije bilo i kod igre preko Interneta, u početku je retko koja partija mogla da se završi. Sledeće 2 slike prikazuju kako su izgledale 2 glavne maske programa. Prvi put je uvedena i Standard tabla sa 6 kockica!

 

Igrači su se povezivali tako što se dogovore ko će voditi, a ko priključiti u partiju. Onaj ko vodi, ulazi u program, čita IP adresu iz progama i nekako (ICQ, mail...) saopštava tu adresu 2. igraču. Ovaj je unosi u program i tako se igrači povežu u partiju.

 

U to vreme sam već imao svoju prezentaciju na Internetu, pa je program zvanično i objavljen. Pored mojih kolega i prijatelja, jedan od prvih korisnika su bili Yambaroga, Ye-ye-Lena, a iza njih Maltaroga, Dux, Olja...

 

 

 

Interesovanje za programom je lagano raslo, tako da su češće počele da izlaze i nove verzije. Sledeće 2 slike prikazuju verziju 2002, vidi se drugačiji grafički dizajn, uvedeni su smajliji, a najvažnije, povećavala se i stabilnost programa. Igralo se tada i preko Interneta i u lokalu, a svoje najbolje rezultate igrači su slali preko mail-a. Rezultati su bili u fajlu, koji je bio dobro zaštićen. Na svom sajtu sam vodio tabele najboljih rezultata sa imenima i komentarima. Te tabele možete viditi na sledećim linkovima:

 

 

 

 

Sledeće 2 slike prikazuju verziju 2005, koja je dosta slična sadašnjoj. Prvi put su uvedene skin forme, sa sadašnjim Standard i Jadran skinom, obična dugmeta su zamenjena grafičkim...

 

 

 

Iza ove je izašla još verzija 2005a.

 

Početak 2006. godine je obeležila sve veća raširenost ADSL-a. U to vreme je i u Niš konačno 'stigao' ADSL. To je otvorilo novu mogućnost za Internet Jamb: pravljenje Kluba! Sredinom marta, pre nego što sam uveo ADSL, krenuo sam ozbiljno sa radom. Posao je ispao neuporedivo veći nego što sam u početku mislio! Posle nekoliko probnih verzija i testiranja u lokalu (na jednom računaru), Klub sam zvanično pustio u rad 11.06.2006. godine. Svim korisnicima čije sam mail-ove imao sam poslao obaveštenje o početku rada Kluba, tako da je prvih dana bilo relativno puno korisnika.

 

U realnoj situaciji (pravi rad preko interneta, puno igrača sa lošom konekcijom, čestim prekidima...)  bilo je i puno ispadanja Servera, puno partija koje nisu mogle da se završe... Zato je prvih nekoliko verzija za glavno imalo ispravljanje bagova, mada sam se uvek trudio da ubacim i neku novinu.

 

Do 1.10.2006. je trajao probni period (svi su mogli besplatno da igraju). U to vreme sam imao i najviše problema (bagovi, nezavršene partije). Najviše su se bunili oni koji se više nisu pojavili od kako je krenulo plaćanje :) Posle 1.10.2006. broj korisnika se drastično smanjio, ali od tog trenutka do danas broj se konstantno uvećava. Rastao je i broj odigranih partija, što se lepo može videti iz programa (Statistike->Klub->Godišnji broj partija). U ovom periodu je izašao i veći broj novih verzija, uvedeni su Liga i Kup, nove table, Forum Kluba i još mnogo toga. Sve novine u ovom periodu se mogu videti na linku Novosti u odnosu na prethodne verzije programa.

 

I za narednom periodu Internet Jamb će biti obogaćivan novim mogućnostima (možda ne tempom kao do sada), u skladu sa željama članova. Tako će biti sve dok i korisnici i ja ne budemo potpuno zadovljni...

 

Stanković Dragoslav

u Nišu, 29.09.2008.